keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Jokamiehenoikeudet ja -vääryydet

Itsekkin koen jotenkin käsittämätöntä onnea omien kylvösten onnistuneista makuelämyksistä. On kerrassaan hymyilyttävää hakea omaa salaattia aamupalaleivän päälle, öisestä sateesta märkä nurmikko samalla mukavasti kastelee varpaat. Hetken jos toisenkin voi vain katsella kasvihuoneen raakileita, pieniä onnistumisen hetkiä itselle haasteellisella viherpeukaloinnin saralla.

Kasvimaalla kykkiminen on muodikasta ja hohdokasta ja in, ja hyvä niin. Hyrisen tyytyväisyydestä, kun moni haluaa todellista lähiruokaa. Ja vaikka muovipusseihin pakattu multa onkin mielestäni jokseenkin ärsyttävää, niin itsekkin sitä haalaan kaupasta. Lähitallilta kottikärryillä haettu lanta sen sijaan sai myös sisäisen viherpiipertäjäni onnelliseksi, ei mennyt polttoainetta (ainoastaan niitä jäätelöistä hankittuja kaloreita) ja virtaakin vain sen puhelinsoiton verran, kun hintaa tälle kasvunedistäjälle tiedustin (hinta oli 100% halvempi, kuin kaupan purkitetulla hevonsonnalla).



Mutta sitten tämä uusi muotivillitys, jota lehdet kilvan hehkuttavat. Sissiviljelmä. Ei hymyilytä sitten yhtään. Meillä on Suomessa jokamiehenoikeudet, joiden ansiosta saamme kaikki nauttia luonnosta aika lailla kaikilla aisteilla. Mutta kun esim. uusin deko.-lehti (7/12) jakaa sissiviljelijälle vinkkejä kuten: "Mieti, miten sissiviljelmän kastelu ja lannoitus onnistuvat. Löytyykö naapurustosta vesihanaa tai kaivoa, vai pystytkö hyödyntämään sadevettä?", niin onko millään enää mitään rajaa?

Ensin kehoitetaan viljelemään toisen mailla ilman lupaa, mutta että kysymättä vesilaskun maksajalta vettäkin joutaa lasketella omille kasvatuksilleen tuosta noin vaan. Ehkä saamme kohta jostain lukea, että hyvää lannoitettua multaa löytyy esim. useiden rautakauppojen tai puutarhamyymälöiden ulkopuolelta, että sieltä on hyvä hakea. Siemenet on valitettavasti sijoitettu usein kauppojen sisälle, mutta hei, kyllähän sissi pienistä haasteista selviää ilman lupia tai rahaa!

No, siinä sissiviljelmillä kulkiessa on hyvä samalla katsastaa nätti joulukuusi jo valmiiksi, niin ei tartte sitten hangessa tarpoa sitä etsimässä. Maanomistajan lupa on jo ihan last seasonia.

Taidan olla ihan fossiili ja anti-anarkisti ja ties mitä, mutta oikeasti toisen omaa on mielestäni syytä kunnioittaa.

2 kommenttia:

  1. Jestas kun nyt satelee postauksia =D =D Mutta asiaa tämäkin ja varsin painavaa asiaa tosiaan.
    Sissiviljelyä??
    Myöntää täytyy, etten ole moisesta kuullutkaan ennen. Aivan törkeää.

    Muutenkin tämänpäivän elämä on hyvin omahyväistä ja itsekeskeistä.
    Toistemme kunnioitus, omaisuuden arvostus ja kohteliaisuudet käyvät harvaan.
    Samaa mieltä siis kanssasi.

    Jos olet fossiili, et ole sitä yksin. Meitä on kaksi.

    Kiitos hyvästä kirjoituksesta!!

    VastaaPoista
  2. Hyvät käytöstavat ja maalaisjärki tuntuu tosiaan olevan häviävä luonnonvara. Mutta onneksi on paljon myös ajattelevia, ihania ihmisiä!

    VastaaPoista

Kiitos sanoistasi, niitä on aina yhtä mukava lukea.