lauantai 16. marraskuuta 2013

Tekijällä on oikeutensa

Myyjäiset ja messut, käsityöharrastelija tykkää. Tykkään ostaa pienyrittäjiltä, laadukkaita tuotteita joita lahjansaaja ei löydä omasta lähimarketistaan. Ehdottomasti katselen myös ideoita omaan harrasteluun. Itselle ja lahjaksi saa tehdä lähes rajoittamattomasti apinoiden muiden tekeleitä. Käytössä on tulostettavaa netti pullollaan ja harrastuslehtien tarjoama ohjevalikoima on runsas kuin buffet-pöytä. Materiaaleja voi hommata sieltä ja täältä, niin kauan kuin tilillä on katetta.

Mutta, olen menossa pienen pieniin joulumyyjäisiin. Sinne pöydän toiselle puolelle, myymään. Samalla hetkellä kun kyseessä on kaupallinen toiminta, vaikka kertaluontoinenkin, on syytä kunnioittaa toisen tekemää ihan toisella tavalla. Pienimuotoisuus lain edessä on eri asia kuin päätoiminen toiminta, mutta miksi käsityöläinen nakertaisi toisen leipää? Tietämättömyyttään helposti tulee tehtyä töppäyksiä, mutta yritetään. Tekijänoikeus, mallisuoja, patentit...

Tietolähteenäni on netti, jota pyrin kriittisesti lueskelemaan. Tässä joitain pointteja, joita itselleni selvittelin:

 • Tekijänoikeuslaki
 • Käsityö- ja askartelulehtien sekä kirjojen ohjeet (sekä tietysti kaavat) ovat vain ei-kaupalliseen käyttön
 • " ...ideoilla ei ole tekijänoikeutta, toteutuksella on." (löytyi kommenteista)
 • Kankaista (Marimekko, Tilda...) saa tehdä tuotteita myyntiin, mutta ne eivät saa muistuttaa kyseisen tuotemerkin omia, jo myynnissä olevia tuotteita. Tuotteita ei myöskään saa markkinoida kyseisen tuotemerkin tuotteina.
 • Värityskuvia tai vastaavia ei ole lupa kopioida ainoatakaan ansio- tai elinkeinotoiminnassa (hyvä kirjoitus kopioinnista imagine and do)
 • Leimasinten käyttö myytäviin kortteihin ei ole suinkaan yksiselitteistä. Rekisteröidyt tavaramarkit (Muumit, Disneyn hahmot...) on syytä jättää käyttämättä aina. Leiman tekijältä (usein eri asia kuin jälleenmyyjä) saa tietoa, saako kyseistä tuotetta käyttää ja minkä verran kaupalliseen käyttöön.
 • 3D-kuvat, kiiltokuvat, tarrat, teipit... Niidenkin tekijällä on oikeutensa, kaupallisen käytön mahdollisuus on syytä selvittää.
 • Runot, lorut, laulujen sanat, fontit -nekin on jonkun omaisuutta. Jo kohteliaisuudesta tulee ilmoittaa tekstin alkuperäinen kirjoittaja, mutta laki säätelee riittääkö tämä.

Huh. Entistä enemmän arvostan käsityöyrittäjiä.

Antoisaa joulumyyjäisaikaa pöytien molemmille puolille!


3 kommenttia:

 1. Apua, kylmähiki nousee otsalle tätä lukiessa. Uskaltaako sitä myydä mitään askartelujuttuja ellei kaikki kuvat ole omasta päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itellekkin tuli sellanen olo, että voinko mä nyt käyttää mun kuviopapereita? Entä valmiita Tiimarin koristeita?

   "Ideoilla ei ole tekijänoikeutta", tällä mennään :). Sä sitäpaitsi selviät kadehdittavasti kaikesta ilman ohjeita, joten ei huolta ;D.

   Poista
 2. Juupa juu...tätä on pää pähkäillyt täälläkin. Se on monessa mielessä veteen piirrettyä viivaa,mutta onneksi terve maalaisjärki sekä hyvätapaisuus asuu suurimmassa osassa käsityöyrittäjiä.
  Loistava oljenkorsi tuolta käskyjen viidakosta poimit...ideoilla ei ole tekijänoikeutta.

  Mukavaa myyntipäivää!

  VastaaPoista

Kiitos sanoistasi, niitä on aina yhtä mukava lukea.